Zoek
Sluit dit zoekvak.

De geschiedenis van Timmerfabriek Oomkens

1967

Houtwarenbedrijf H.J. Oomkens

Het vroor dat het kraakte in dit jaar. De vader van huidige eigenaar Klaas kreeg ruzie met zijn werkgever, die ook in het hout zat.

Hij werd gedwongen in een onverwarmde ruimte te werken. Dit leidde tot een onherstelbare breuk, waardoor hij besloot voor zichzelf te beginnen in het houtsnijwerk en kozijnen voor particulieren en kleine ondernemers.

1967

1974

Klaas Oomkens treedt in dienst

Hij was nog maar 19 jaar en dacht na driekwart jaar HTS wel klaar te zijn en wilde van school. Vader dacht daar het zijne van en gaf hem de keus: je biezen pakken en vertrekken, of morgenochtend 7.00 uur bij mij aan het werk.

Klaas koos voor het laatste.

1974

1976

Houtwarenbedrijf H.J. Oomkens en Zn

Op 1 januari van 1976 is het een vof geworden. Klaas bleek een waardevolle aanvulling in de onderneming en dit werd geformaliseerd.

De jaren daarop volgend goed aan het werk met zijn tweeën, tot de crisis van begin jaren ’80 kwam. Om dat te overleven begon pa massief eiken keukens te maken en Klaas richtte zich op het plaatsen van kozijnen bij particulieren.

1976

1990

Pa neemt afscheid

In 1989 besloot pa mede omdat hij lichamelijke ongemakken kreeg om te stoppen per 1 januari 1990.

Vanaf dat moment mocht Klaas het alleen doen. Hij besloot per direct een medewerker in dienst te nemen, iets wat pa nooit wilde.

Het ging Klaas voor de wind, had veel werk en op den duur waren ze met zijn vieren.

1990

1993

Timmerfabriek Oomkens

In 1992 is besloten om een nieuw pand te laten bouwen aan de Pompsterweg in Middelstum. In 1993 is dit gerealiseerd, 1000 m² productieruimte met kantoor en kantine. Dat was een grote stap.

Daarna het KOMO certificaat behaald en ook het SGT certificaat. In 1996 is het uiteindelijk de vennootschap geworden die het nu is.

Steeds meer medewerkers erbij, met opnieuw een vergroting van de productieruimte met 1000 m². In 2001 volgde nog de vergroting van kantoor en kantine.

1993

2009

Crisisjaren en de start van HSB

In 2009 kondigde de volgende crisis zich aan. Om die het hoofd te kunnen bieden besloot Klaas om ook op grote schaal HSB gaan produceren. Hiervoor werden de benodigde certificaten behaald en de productie volgde.

2009

2016

Nieuwe aanwinsten voor succes

Na jaren van crisis is Klaas in 2016 Sebastian Jünemann tegengekomen. Volgens Klaas “een van de beste dingen die me is overkomen“. Sebastian is alweer 5 jaar betrokken bij de timmerfabriek en is inmiddels ook al 2 jaar mede-aandeelhouder.

Samen hebben ze in de afgelopen 4 jaar de timmerfabriek gemaakt tot dat wat het nu is. Met de uitbreiding van een bewerkingscentrum voor houten kozijnen, een computergestuurde afkortzaag en nog een nieuwe bedrijfshal van 1200 m². Daarin ook een computergestuurde opdeelzaag en een geautomatiseerde HSB straat.

Ook verbranden we onze eigen spaanders zodat we van het gas af zijn. Niet onbelangrijk voor een Gronings bedrijf 😉

2016

2021

Klaas gaat met pensioen

Eind van het jaar 2021 gaat Klaas met pensioen en draagt hij zijn stokje over aan Sebastian, die daardoor enig aandeelhouder wordt.

2021

2022

Een nieuw begin!

Met het afscheid van Klaas is er een nieuw hoofdstuk voor Oomkens aangebroken. Met de vernieuwingen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd, trachten wij onze slogan ‘Kwaliteit uit Groningen’ extra te onderstrepen.

2022
Scroll naar boven

Bekijk hier onze korte bedrijfsintroductie

Klik buiten het videoblok om dit te laten verdwijnen.